vrijdag 20 september 2013

Zelf pasta maken


Voor: 4 personen                                
Voorbereiding: 20 minuten (+30 minuten rusten)

Ingrediënten:
300 gram pasta bloem type 00
3 eieren
1 eetlepel
olijfolie

  1. Zeef de bloem met een snufje zout op een schoon werkblad en maak in het midden een kuiltje.
  2. Klop de eieren met de eetlepel olie los in een schaaltje en giet dit mengseltje in het midden van het kuiltje. Begin dan voorzichtig met één hand de bloem  beetje bij beetje in het eimengsel te mengen. Gebruik je andere hand om ervoor te zorgen dat de bloem een rand blijft vormen, zodat het eiermengsel niet wegloopt.
  3. Meng steeds meer bloem door het eimengsel, zodat het mengsel niet meer zo vloeibaar is en niet meer wegloopt.
  4. Uiteindelijk schep je met je handen alle bloem erdoor. 
  5. Het deeg moet nu goed door gekneed worden, ongeveer een minuut of 10. Als het deeg te nat is kun je nog wat bloem toevoegen, is het te droog, voeg dan wat water toe. Je moet flink duwen met de handpalmen en het deeg vouwen en draaien. Je kunt hier flink wat agressie in kwijt!
  6. Als het deeg helemaal glad en soepel, maak je een bal van het deeg. De bal deeg bestrijk je met wat olijfolie en vervolgens zet je het afgedekt weg in de koelkast voor ongeveer 30 minuten.
  7. Nu moet het deeg uitgerold worden, dit kan met een deegroller, maar veel makkelijker en sneller is het met een pastamachine.


Met de hand:
Zorg dat het werkblad goed schoon is. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een dunne lap. Vouw de lap in 3-en en rol het nogmaals dun uit. Uiteindelijk moet de lap ongeveer 1-2 mm dik zijn. Nu kan de lap gesneden worden in verschillende vormen, bijvoorbeeld:
- voor lasagna, cannelloni of ravioli; snijd de pastalap in de gewenste afmeting.
- voor tagliatelle of fettucine; rol de lap deeg voorzichtig op en snijd dunne reepjes.

Met de pastamachine:
Begin met de roller op de dikste stand. Neem een stukje deeg dat niet te groot is, iets kleiner dan een tennisbal. Bewaar de rest van het deeg afgedekt, anders droogt het deeg te snel uit. Rol het deeg langzaam tussen de twee rollers door, vouw de lap dan dubbel en draai een kwart slag, rol het deeg nogmaals door dezelfde stand. Herhaal dit nog een paar keer en zet dan steeds de stand iets dunner. Herhaal elke keer op dezelfde stand. Begeleid de lap goed met je handen, zodat het deeg niet scheurt. Ga zo door tot de gewenste dikte is bereikt. Pas op: de lap zal steeds langer worden, de breedte zal niet veranderen.
Als de pasta de gewenste dikte heeft kun je de pasta lap met de machine ook in verschillende vormen snijden, zoals spaghetti of fettucine. Of gebruik de plakken voor de lasagne, ravioli of cannelloni.

Op Youtube is een handig filmpje te zien over hoe je fettucine maakt met de pastamachine Marcato Atlas 150:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten